Acro yoga i/ili akrobalans?

15369069_1264504826905310_350844248134021678_o

Gdje god da sam se pojavio i rekao da se bavim i podučavam acro yogu, naišao bih na ista pitanja:

  1. Kakve veze ima acro yoga s yogom?
  2. Nisu li acro yoga i akrobalans jedno te isto?

Pokušat ću ovim putem pojasniti svoje viđenje razlika među navedenim pojmovima, koji zasigurno nisu isti. Neupitno je da poveznica imaju, no svakako je puno veća greška jedno podvesti pod drugo nego možda ne razumjeti ili razaznavati razlike istih. Osobito me žalosti činjenica da mnoge osobe koje se dugo bave akrobalansom ili acro yogom odbijaju ili čak ne uviđaju metodološke, konceptualne i esencijalne razlike među pojmovima, čime unose još veći pojmovni kaos.  

Akrobalans (org. acrobalance)= akrobatska vještina i cirkuska disciplina gdje dvije ili više osoba izvode  ravnotežne i dinamične figure koje istražuju zakone fizike izgledajući pritom kao da se protive istima. Postavljajući tijela u određene pozicije (posture) i pravilno raspoređujući težine, akrobalansni par ili grupa postiže zajedničku ravnotežu i kreiraju novi ravnotežni centar koji je različit od pojedinačnog ravnotežnog centra svakog sudionika odnosno izvođača. Ova predivna vještina i disciplina je vrlo stara i također, osim s acro yogom, ima brojne poveznice s mnogim disciplinama koje unutar svojih koreografija (npr. akrobatski rock and roll, swing, umjetničko klizanje u paru s akrobatskim elementima, break dance i sl.) koriste elemente zajedničkog balansa, kontrabalansa  te cijele spektre stojeva (na glavi, ramenima, podlakticama, laktovima, asimetrične varijante stoja i sl.)

Acro yoga (verzija i acroyoga, nalazimo je i pod terminima akro joga, leteća joga, akrobatska joga i sl.) je vještina koja je nastala kao koncept fuzije yoge, akrobalansa te terapeutske vještine (američka škola je implementirala thai masažu kao sastavni dio koncepta, a kanadska yin yogu) u jednu praksu. Umanjuje li implementacija osobne prakse poput yoge i terapeutske prakse vještinu akrobalansa unutar koncepta? Moje iskustvo kaže da ne i usudio bih se reći da bi kod jednog pametnog i metodološki zrelog pristupa treningu mogla rezultirati samo pozitivnim pomacima u trenažnom procesu. No…vratimo se konceptu acro yoge. Mogli bismo reći da je i na prvi pogled vidljiva razlika među pojmovima akrobalansa i acro yoge u smislu svrhe. Naime, poprilično je vidljivo da je razvoj akrobalansa u začetku bio iniciran razvijanjem performerske vještine, odnosno akcije koja ima prvenstveno demonstrativni smisao. Koncept acro yoge je tu uočljivo različit. Naime, sama akcija acro yoge je motivacijski puno ‘intimnija’ s obzirom na to da uključuje terapeutske komponente i yogu. Yoga nas usredotočuje na unutarnju i osobnu senzaciju (zato je konceptualno smještena unutar prvog dijela svakog treninga, tj. sekvence acro yoge) te potiče na inicijalno sjedinjenje sa sobom i boljim razumijevanjem svog trenutnog stanja, prije svega kako bismo kasnije bolje funkcionirali u tandemu ili grupi prilikom izvođenja akro figura ili postura zračne terapije, te da bi se konačno u zadnjoj sekvenci treninga mogli uz maksimalno povjerenje prepustiti partneru prilikom izvođenja terapije ili masaže, te usredotočiti na trenutne potrebe i stanje osobe kojoj pružamo terapiju.

Ovo izlaganje osnovnih pojmovnih razlika ovih termina neka u vama ne izazove zbunjenost ili shvaćanje o tome da je možda zbog nepostojanja terapijskog ili jogijskog elementa u akrobalansu slabija povezanost među partnerima, ili da je upravo zbog postojanja istih u acro yogi umanjena mogućnost za izvrsnost u onom performerskom i demonstrativnom dijelu koji se naizgled čini domenom akrobalansa. Ti momenti su naime individualni i u domeni sudionika. Samo shvaćanje, način treninga i smjer razvoja partnerskog odnosa je jedinstven i ograničen mogućnostima individua koje čine par ili grupu. Nadam se da sam makar malo pomogao preciznijem shvaćanju ovih dvaju pojmova.

Hrvoje Čupić   

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s